Delta Birding Festival 2015 seawatch

Track en perspectiva del recorregut efectuat al S del delta de l'Ebre (Google Earth), amb indicació d'algunes de les observacionsmés interessants (vegeu text). Teniu un recorregut en base Miramon al final del post.

Para versión en castellano, usad el applet traductor en la columna derecha
For an English (or other language) version, use the translation applet in the right column 



En el marc del Delta Birding Festival 2015 es va efectuar una sortida per a l'observació d'ocells marins el dia 20.9.2015, diumenge, pel matí, sortint des de Sant Carles de la Ràpita, Montsià, per tal d'anar direcció sud cap a la plataforma Castor. Entre les 9 i les 13 hores, dos vaixells dels 'Creuers delta de l'Ebre' van portar lés més de 100 persones inscrites a voltar per les tranquil·les aigues de la badia dels Alfacs primer, i per les també calmades aigües de la costa del Montsià en un dia de llum radiant i oportunitats fotogràfiques per a tothom que hi havia a bord.
 

Diferents de les personalitats internacionals que havien assistit al DBF2015 van embarcar-se amb els visitants. Al vaixell Lo Xatrac hi havia Dominic Mitchell i Hadoram Shirihai, mentre que al Gavina II hi anaven Markus Varesvuo i Dick Forsman. La present crònica es refereix al que es va veure des d'aquest darrer vaixell.

Briefing a la salida del port amb Oriol Clarabuch de l'ICO i Ricard Gutiérrez de @FaunaMarinaCat
 
Ja des de la sortida del port i després d'un briefing sobre el que anàvem a fer a càrrec de l'Oriol Clarabuch de l'ICO i Ricard Gutiérrez, de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, es van començar a veure els primers ocells que, com si sabessin que portàvem a Dick Forsman a bord, no van ser marins sinó aligots vespers migrants dels que es van veure alguns grupets fins sumar uns trenta exemplars que tant volaven damunt nostre creuant l'estret entre la punta de la Banya i la costa com pel Montsià al sud com mar endins. Ornitòlegs experimentats a bord com ara Gorka Gorospe, Emma Guinart o Màrius Domingo anàven ajudant a la identificació d'espècies i detecció d'exemplars.

Aligot vesper Pernis apivorus. Badia dels Alfacs, 20.9.2015
 
A la proa, Dick i Markus no sabien si eren a un seawatching o a un raptor-watching inusual.
 

Un cop allunyats de la badia, es va començar a tirar una mica de peix amb l'objectiu d'atraure gavians i gavines i crear 'un núvol' d'ocells que seguís el vaixell i pogués atraure diferents espècies d'ocells marins. Ràpidament es van acostar al vaixell les primeres espècies com gavians argentats, algunes gavines rialleres i la primera gavina corsa (punt La1 als mapes adjunts), que va causar sensació entre el públic visitant no acostumat a veure aquesta espècie. Els ocells presentaven força oportunitats de fotografia i van ser literalment ametrallats per tothom amb càmera.
  
Larus michahellis 20.9.2015
Chroicocephalus ridibundus ad. 20.9.2015
Overbooking de fotògrafs
 
Larus audouinii  20.9.2015
Larus fuscus  20.9.2015
  
Malgrat la quantitat de gavines i ocells no era espectacular, potser per no tractar-se d'un dia de pesca d'arrossegament, la diversitat d'espècies no era dolenta i van fer acte de presència totes les espècies de gavines regulars a aquesta zona en aquesta època de l'any.


Larus melanocephalus 2w 20.9.2015

Altres espècies marines habituals les sortides hivernals a Catalunya van ser poc freqüents i així l'altre vaixell va detectar un paràsit cuapunxegut i el nostre un mascarell en pas al sud que no va fer cas del vaixell. No es va veure tampoc cap baldriga cendrosa i el nombre de balears va ser molt baix (Pm als mapes adjunts) 

Morus bassanus 2w 20.9.2015
Sterna sandvicensis 20.9.2015
  
Sterna hirundo plomatge hivernal 20.9.2015

De les observacions més interessants destaquen la possibilitat de comparar el xatrac bec-llarg Sterna sandvicensis amb el xatrac comú Sterna hirundo en plomatge d'hivern i que es va situar llargues estones a popa del vaixell, podent-li fer moltes fotografies tots els presents. No obstant això, les entrenades vistes dels creadors suïssos de la web ornitho.cat, també a bord, van detectar l'estrella de la sortida que va ser ni més ni menys que els dos primers d'un total de sis ocells de tempesta mediterranis Hydrobates pelagicus melitensis que inicialment eren aturats damunt l'aigua i van sortir volant per la proa del vaixell. Els contactes amb l'espècie, el primer a 4,14 milles nàutiques de la costa de la Punta de la Banya (Hp1) i els següents a 6,45 (Hp2), 10,62 (Hp3) i el darrer (Hp4) a 5,13 nm. van ser efectuats en llocs de barreja d'aigües com va senyalar en Gorka Gorospe, mostrant que la zona al sud del delta és un indret d'interès per a l'espècie encara en aquesta època.

Hydrobates pelagicus melitensis 'on the water' 20.9.2015
Hydrobates pelagicus melitensis 20.9.2015
Hydrobates pelagicus melitensis 20.9.2015


Ja relativament a prop de la plataforma Castor que era el límit de la sortida, es va observar fugaçment un falcó de la reina Falco eleonorae de fase clara (Fe1 als mapes del post) direcció sud, a 9,48 milles de la punta de la Banya i a 13 milles de Vinaròs. Possiblement un ocell direcció a la colònia de cria de l'espècie a les illes Columbrets, Castelló 'només' 36,5 milles nàutiques al sud d'on erem en aquell moment. Aquesta observació i les de les baldrigues  balears Puffinus mauretanicus  (Pm1, Pm2 al mapa) presents en aquesta zona així com la de dos fumarells comuns Chlidonias niger (Ch1 al mapa) en migració al sud a 10,73 milles de la costa de la punta de la Banya van marcar el punt d'allunyament màxim de l'Ebre. A diferència de les gavines i xatracs, cap d'aquestes espècies va seguir el vaixell però.


Castor
Buscant baldrigues i ocells de tempesta
Puffinus mauretanicus 20.9.2015

La tornada a la Ràpita va ser tranquil·la i a la costa del delta encara es va poder observar de lluny alguna espècie com la garsa de mar Haematopus ostralegus, el pigre gris Pluvialis squatarola o algun rapinyaire a l'interior de la península.

En total, 33,8 milles nàutiques recorregudes (54,3km) que van proporcionar algunes observacions d'interès i moments fotogràfics destacables, digne punt i final per a l'exitosa edició de 2005 del Delta Birding Festival.


Track del recorregut (en vermell) efectuat amb GPS Garmin 60CSX sobre cartografia oficial del ICC efectuat amb software Miramon. Els punts indiquen observacions d'interès (La Larus audouinii, Hp Hydrobates pelagicus, Pm Puffinus mauretanicus, Cn Chlidonias niger, Fe Falco eleonorae). Les línies paral·leles a la costa són les isobates de 5, 10, 20, 30 i 50 metres de fondària. En general tota la navegació va ser per aigües poc fondes el que potser va causar que no s'observés cap cetaci malgrat la presència d'algun grup de túnids de petita mida.

Comentarios

Màrius ha dicho que…
Ricard, molt bona explicació, i tot un honor que em citis com un dels "experts".
Va ser un matí molt especial, l'any que ve, més!

Entradas populares de este blog

Cuándo y dónde ver aves en Cataluña

Las últimas de las Filipinas

Vamos a la playa