Anthus petrosus, 3r per l'Empordà, raresa a Catalunya [A.petrosus, 3º para l'Empordà y rareza en Catalunya]

Anthus petrosus. Meda Gran, L'Estartit, Girona 12.1.2012 © Ricard Gutiérrez


El dia 12 de gener de 2012, acompanyat d'Aïda Tarragó i Àlex Lorente, vaig trobar un Anthus que vaig classificar com a petrosus a les illes Medes, Girona. Vaig veure un Anthus que sortia volant 'tipus spinoletta' de la Meda Xica, prop la cova dels Caganers cap a la Meda Gran, al sector de l'Infern. Mira, un Anthus. L'ocell però va reclamar en vol i aquí es va aixecar 'la llebre'. Era diferent de l'spinoletta, essent més curt i molt més agut. Aquest reclam ja l'havia escoltat abans a Asturies on em va cridar poderosament la diferència del del grasset de muntanya al que hi estem més acostumats. A la web de Xeno-canto.org hi ha reclams de petrosus semblants. A Catalunya petrosus és raresa magrat l'havia vist un cop abans, justament a l'espigó de l'Estartit, ja feia uns anys. Li vaig fer alguna foto de lluny perquè des de la zodíac el vam poder relocalitzar a la Meda Gran

Malgrat la semblança amb el grasset de muntanya, estructuralment donava la impressió de ser més cuacurt que spinoletta, i amb un caparró una mica més arrodonit, tot ell de cos més rabassut potser. També el plomatge semblava clarament de petrosus. L'endemà, 13.1.2012, l'Àlex Lorente es va embarcar amb l'Albert Burgas a buscar-lo i va obtenir les tres fotos després de relocalitzar-lo. 

A les fotos del dia 13.1.2012 s'aprecia que el grasset les potes una mica clares pel que hom espera o veu habitualment a la bibliografia, si bé presenta una gairebé total absència de llista superciliar, un anell ocular trencat, un mantell poc marcat i fosc, la bandera externa de la t6 (l'externa) d'un to blanc brut, no pur, i amb l'extrem més fosc; fons de parts inferiors 'beige'; llistes difuses i molt gruixudes en els marges i flancs cap parts posteriors ... En definitiva característiques totes elles d'acord amb la bibliografia del Grasset de Costa. 


Als efectes de contrastar el color de les potes, es va demanar l'opinió del company del Comité de Rarezas de SEO/BirdLife, Daniel López Velasco, amb qui vam poder veure les dues espècies juntes a Asturies. Els seus comentaris van ser els següents:


Como bien supones, el ave se trata, sin ningun genero de duda, con una seguridad absoluta, 100 por 100, de un petrosus.
Todos los rasgos visibles en las fotos (unido a lo que me cuentas del reclamo, que, si se tiene experiencia con ambos, ayuda bastante, aunque eso sí, siempre es mejor ver el bicho para asegurarse) bastantes de ellos comentados en tu correo, indican con certeza absoluta que es petrosus, y descartan completamente spinoletta. Con petrosus tengo bastante experiencia, y ademas Asturias es muy buen lugar para ver ambas, lado a lado y simultaneamente, lo que permite aprender mucho sobre todas las diferencias entre ellas, siendo verdad, eso sí, que a veces algunos ejemplares pueden ser un poco mas problematicos de lo normal.
Entre otros, destacan los siguientes rasgos:

-color de las patas: ese color algo pálido, es, de hecho, algo bastante tipico de petrosus, y cuando están con spinoletta, esta relativa palidez de patas contrasta bastante con el negro o muy oscuro de las patas de los spinoletta
-patron cefalico tipico de petrosus, con lista superciliar poco marcada
-en el campo, en mi experiencia, los petrosus se suelen ver bastante piquilargos, en comparacion con spino, algo bien visible en este ave
-banda de GCs poco marcada, tipica
-bordes claros de terciarias poco marcados, tipicos tambien
-muy importante: el listado sucio de los flancos, con listas anchas y no bien delimitadas, sobre todo en la parte posterior de los flancos, sobre un fondo ante-sucio, de este ave es el más clásico y tipico de petrosus
-Un rasgo que sale mucho en las guias, el color de las r.externas (blanco puro en spino, palido-sucio en petrosus), es algo que hay que tener cuidado al evaluar. Aunque válido, ojo, porque muchos petrosus, dependiendo de cómo les de la luz, puden aparentar tanto en el campo como en fotos tener r.externas bastante blancas, asi que,  aunque en este ave se ve una banda blanquecina en las externas, esto no es problema para petrosus.
-En cuanto a la edad, yo al menos en estas fotos no veo con seguridad contraste en GCs o MCs, y es posible que por tanto no se pueda asegurar que sea un 1w.
 
Resumiendo, que la combinacion de todos los rasgos permite, en mi opinion, una identificacion segura como petrosus, y no  veo ningun rasgo visible en las fotos que pueda hacer pensar en otra cosa.

La present observació constitueix la tercera de l'Empordà d'acord amb el registre de la web frontera.cat després de les de l'any 2000 a l'Estartit i 2008 als Aiguamolls de l'Empordà.

Anthus petrosus. Medes, Girona 13.1.2012 (© Àlex Lorente)

Anthus petrosus. Medes, Girona 13.1.2012 (© Àlex Lorente)

Anthus petrosus. Medes, Girona 13.1.2012 (© Àlex Lorente)

Cita/Quote: Anthus petrosus 1 ind. Meda Xica i Meda Gran. L'Estartit, 12.1.2012 (Ricard Gutiérrez, Aïda Tarragó, Àlex Lorente).

Resumen.Bisbita Costero A.petrosus, 3º para l'Empordà y rareza en Catalunya. El dia 12.1.2012 encontramos un bisbita costero en las Islas Medes, Girona. El ave saltó en vuelo de una zona rocosa de la isla Meda Xica y pasó a la Meda Gran, emitiendo su reclamo en vuelo lo que indujo a su búsqueda y fotografía. Se confirmó su identidad y se pudo observar el día siguiente cuando se obtuvieron buenas fotografias así como en posteriores fechas. La cita corresponde a un ave de rasgos propios de la especie y fue comentada por el también miembro del Comité de Rarezas de SEO/BirdLife Daniel López Velasco. Se trata de la tercera cita para las comarcas de l'Empordà y de una observación catalogada de rareza en Catalunya.

Abstract. Rock Pipit, A.petrosus, 3rd for the Empordà counties and rarity in Catalonia. On 12 January 2012 we found a Rock Pipit at Medes Islands, Girona. The bird jumped in flight from a rocky area of the Meda Xica island and flew to Meda Gran while calling in flight. This fact brought our attention and the bird was eventually seen and photographed. Its identity was confirmed and it was observed the next day when it was photographed too. It remained in the area along January 2012.The record is from a bird of this species and photos plus an initial description was also commented by the member of the Spanish Rarities Committee of SEO / BirdLife Daniel López Velasco (italics text in the main text). This record constitutes the third for the Empordà area of this rarity within Catalonia boundaries. 

Comentarios

Entradas populares de este blog

A 'Black' White Stork at Aiguamolls, Girona

Cuándo y dónde ver aves en Cataluña

Las últimas de las Filipinas