Larus audouinii al delta del Llobregat: cens i anellament de la colònia 2016

Adults de la colònia al riu Llobregat durant l'anellament 9.6.2016 © Ricard Gutiérrez

Castellano: usar applet en columna lateral. Delta del Llobregat 2016: 146 p, 56 pollos anillados.
English: use translation applet in right sidebar. Llobregat Delta 2016: 146 pairs, 56 ringed chicks.


Si el dia 7.6 es va censar i anellar la colònia del Port de Barcelona, on ha criat la gavina corsa per primer cop el 2016, el dia 9.6.2016 es va efectuar el cens i anellament de la colònia de l'illa del Molí, situada al delta del Llobregat.

Amb l'organització conjunta del Consorci per a la Protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat i la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat de Catalunya (Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, Centre de Recuperació de Torreferrussa, Agents Rurals), es va muntar un operatiu conjunt que també va comptar amb personal voluntari, del Servei d'Espais Naturals Protegits i del Cos de Mossos d'Esquadra, unitat de Medi Ambient, que havien estat vigilant aquesta colònia als efectes d'evitar-hi molèsties.

El personal del Consorci organitzant l'anellament 9.6.2016 © Ricard Gutiérrez

Equip de veterinaris i biòlegs de la Generalitat avaluant l'estat dels polls després de l'anellament. Tres es van traslladar al CRFS Torreferrussa 9.6.2016 © Ricard Gutiérrez


Colònia amenaçada

Justament va ser el fracàs de la colònia el 2015, que seguia al de 2014 causat pel mal temps, el que va aflorar la presència nocturna de pescadors furtius que l'any passat fins i tot van xafar nius de la colònia causant greus pèrdues i una davallada d'efectius. Per això el Consorci del delta del Llobregat va apostar fort per la gestió de la zona i, amb el suport del cos d'Agents Rurals, dels Mossos d'Esquadra i del Port de Barcelona, s'ha pogut minimitzar el problema la temporada 2016.

Aquesta gestió és darrera el fet que el 2016 han niat 146 parelles a l'illa i s'han pogut anellar un total de 56 polls, 53 d'ells amb anelles de PVC. Tres altres polls han estat recollits per ser traslladats al CRFS de Torreferrussa, on seran curats de ferides diverses al cap de menor consideració però que requerien assistència.

Els 53 codis emprats han estat:

BUFT,BUM0,BUM2,BUM3,BUM5,BUM9,BUMB,BUMF,BUMH,BUMJ,BUMM,BUMP,
BUMS,BUMU,BUMX,BUMY,BUP3,BUP8,BUPB,BUPC,BUPP,BUR1,BUR3,BURA,
BURB,BURM,BURM,BURN,BURP,BURR,BURS,BURT,BURV,BURW,BUU4,BUV0,
BUV2,BUV4,BUV5,BUV8,BUV9,BUVB,BUVD,BUVF,BUVH,BUVJ,BUVM,BUVN,BUVP,
BUVV,BUVW,BUVX,BUVY

El poll BURT i els seus companys, a punt de ser retornats a la colònia un cop anellats 9.6.2016 © Ricard Gutiérrez

Un equip de TV3 va cobrir l'anellament que es va fer en horari matinal del 9.6.2016 © Ricard Gutiérrez

Efecte crida

El fet que s'hagi observat un baix nombre de nius amb ous predats o abandonats, així com pocs pollets morts, fa pensar que molts nius han estat abandonats abans de la posta. Aquest fet serà analitzat per part dels tècnics del Consorci i del Servei de Biodiversitat. L'efecte crida de la propera colònia del port de Barcelona el 2016 podria haver estat també determinant, ja que parelles que havien niat a l'illa del Molí en anys anteriors han criat el 2016 al port.

El manteniment i gestió de les colònies de cria d'ocells marins no és fàcil. Hi ha predadors terrestres i alats. I pertorbacions humanes que poden, com en anys anteriors, truncar una sèrie d'èxit en la reproducció d'una espècie amenaçada com aquesta. Només les sinergies de tothom que hi vulgui participar i uns objectius clars, com els que es tenen quant a aquesta espècie, podran garantir èxits futurs.

De moment la gavina corsa continua al delta del Llobregat. I per molts anys que així sigui.





Comentarios

Unknown ha dicho que…
Esperem que duri molts anys!

Entradas populares de este blog

A 'Black' White Stork at Aiguamolls, Girona

Cuándo y dónde ver aves en Cataluña

Las últimas de las Filipinas