Voltors negres a la costa de Barcelona [Buitres negros en la costa de Barcelona]

Una veïna de Sant Joan Despí observa sorpresa un voltor negre sobrevolant casa seva a Sant Joan Despi el 2.10.2013 © Ag K060 PL SJoan Despí


El 2.10.2013 es ve rebre un avís de que un observador havia vist un voltor negre (Aegypius monachus) sobre el casc urbà de Cornellà de Llobregat, Barcelona, a l'alçada de l'itinerari del Trambaix. L'observació va ser feta a simple vista i, atesa la raresa de la cita, no es va poder descartar que en realitat fos un voltor comú (Gyps fulvus) vist a contrallum. Aquí va quedar 'la cosa' fins que no s'obtinguessin més dades de la cita.

La sorpresa és que en data 4.10.2013 es va rebre confirmació per part de la Policia Municipal de Sant Joan Despí, via el cos d'Agents Rurals i el Centre de Recuperació de Torreferrussa de la Generalitat de Catalunya de que realment sí va haver-hi un voltor negre a la comarca del Baix Llobregat el dia 2.10.2013: un exemplar va ser fotografiat per ciutadans i la policia local de Sant Joan Despí en vol i aturat en aquesta població de la ribera del Llobregat.

Alertats els agents rurals, es va intentar la captura de l'exemplar però va marxar volant sense que es conegui la seva direcció ni situació actual. L'exemplar no presentava, en apariència, marques alars ni altres indicis que poguessin indicar-nos la seva procedència.

Voltor negre (Aegypius monachus) a Sant Joan Despí el 2.10.2013 © Ag K060 PL SJoan Despí
Voltor negre (Aegypius monachus) a Sant Joan Despí el 2.10.2013 © Ag K060 PL SJoan Despí


Hi ha un projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus en el que els ocells que hi participen estan anellats i porten marques de pvc i alguns decoloracions en plomes, que permeten la seva individualització (vegeu el catàleg de voltors marcats aquí, pdf), però fins el moment no es pot concretar si aquest exemplar pertanyia a aquest projecte, a algun altre o simplement era salvatge.

Existeix una cita prèvia de voltor negre a la comarca, al delta del Llobregat: entre el 19-24.11.1996 es va veure un exemplar procedent del projecte de reintroducció del massís francès dels Cévennes. Aquest ocell va deixar el delta i va voltar pel llevant ibèric per després retornar a França (vegeu Gutiérrez 1998, Spartina 3: 205-214), pel que el present cas ha de tractar-se igualment d'un individu en dispersió des de les seves àrees habituals de distribució.

El voltor va marxar sense que es coneguin més cites fins el moment © Ag K060 PL SJoan Despí


Comentarios

Entradas populares de este blog

A 'Black' White Stork at Aiguamolls, Girona

Cuándo y dónde ver aves en Cataluña

Las últimas de las Filipinas