4ª edició del curs d'identificació d'ocells a L'Hospitalet

Després de l'èxit de les edicions de 2007 i 2008, s'ofereix una nova edició del curs d'aproximació al coneixement de la fauna vertebrada per mitjà de la identificació dels ocells al camp.

EL CURS ÉS GRATUÏT

L'Hospitalet de Llobregat es troba entre dos sistemes naturals ben contrastats. Per una banda, el delta del Llobregat, segon delta en extensió de Catalunya i zona humida d'importància internacional. Més de la meitat del terme municipal de L'Hospitalet és comprès en els seus terrenys. Per una altra banda, la serralada litoral i, concretament, el massís de Collserola, hàbitat d'espècies forestals mediterrànies, que s'endinsen als parcs i jardins de la ciutat.

L'Hospitalet, a més a més, és situada al bell mig de la ruta migratòria de la Mediterrània litoral, que ressegueix les carenes de les muntanyes que ens envolten, com a fils conductors de la migració que cada any porta milions d'ocells d'Europa a l'Àfrica i viceversa.

Com s'identifica un ocell? Què és el cant? i la veu? Com s'han d'utilitzar uns prismàtics i per a què? Cal, de vegades, un telescopi? Quines són les principals espècies que tenim? Tant si s'és aficionat com un naturalista avesat, com es poden recollir el màxim de dades d'una observació per esbrinar de quina espècie es tracta?

Totes aquestes preguntes tindran resposta en el curs d'iniciació a la identificació d'ocells al camp.

Programa

1. Introducció
• L'observació dels ocells. Les llistes faunístiques i la seva
repercussió en la conservació de la natura.
• Factors que incideixen en la identificació d'un ocell:
topografia, muda, plomatge, datació, sexe i veu.
2. Els grups d'ocells i el seu hàbitat
• Ocells marins i aquàtics.
• Ocells terrestres.
3. Materials i fonts d'informació
• Bibliografia: guies de camp i eines electròniques.
• Òptica: els prismàtics, el telescopi i els accessoris.
• El digiscoping (fotografia digital telescòpica).
• Altres eines complementàries: GPS, telèmetres, remembird,
programari d'ordinador...
• Recursos disponibles a Internet.
4. El mètode d'identificació. Part I
• Observació d'un ocell. Què cal fer?
• Regles bàsiques de la identificació d'ocells al camp.
• La descripció.
5. El mètode d'identificació. Part II
• Pràctiques de realització i valoració de descripcions
d'identificaci

Objectiu del curs

Proporcionar a l'alumnat uns coneixements teòrics i pràctics per identificar ocells al camp, amb especial atenció a la fauna ornitològica de L'Hospitalet. Amb l'ajut dels materials i les tecnologies a l'abast, s'adquiriran nocions bàsiques d'identificació d'ocells salvatges i s'aprendrà a conservar els registres efectuats per a una futura referència.

Sortides de camp

Es preveu la realització de dues sortides de camp.

• La primera per ambients urbans de parcs de la ciutat: del parc de les Planes al parc de Can Buxeres. Reconeixement i identificació de les espècies presents. Realització d’un inventari. Aplicació dels continguts adquirits a les sessions teòriques.

• La segona s’efectuarà per ambients agrícoles i fluvials de la plana deltaica del Llobregat a l’entorn de la marina de L’Hospitalet per tal d’observar espècies de fauna complementàries a les anteriors.

Dates i horaris


Els dilluns 2, 9, 16, 23 i 30 de març de 2009, de 19 a 20.30 h
Els dissabtes 14 i 28 de març, de 9 a 13.15 h
Lloc: Centre Cultural Sant Josep, L'Hospitalet.
Metro: L-1 Rambla Just Oliveras. Renfe L'Hospitalet de Llobregat. Autobus L-14 (Diagonal - L'H)

Observacions


Per fer les sortides de camp es pot anar amb mitjans de locomoció propis o a peu. Es recomana portar-hi prismàtics i calçat còmode.

Més informació i com arribar-hi i inscripcions: Web de l'Ajuntament de L'Hospitalet

Organitza:
Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat. Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat

Professor:
Ricard Gutiérrez

Resumen: Nuevo cursillo de aves en L'Hospitalet de Llobregat. Un nuevo cursillo de identificación de aves, la 4ª edición, se celebrará en L'Hospitalet en Marzo de 2009. La inscripción es gratuita en el Centro Cultural Sant Josep (seguir link). Se impartirá en catalán y castellano, en función del alumnado.
Abstract: New bird training course at L'Hospitalet de Llobregat. A new edition of a training course aimed to help people in the learning process of birdwatching techniques will be held in L'Hospitalet de Llobregat, Barcelona next March 2009. It's free (inscriptions at Sant Josep Cultural Center, follow above link) and it will be carried out in Catalan and Spanish.

Comentarios

Entradas populares de este blog

A 'Black' White Stork at Aiguamolls, Girona

Cuándo y dónde ver aves en Cataluña

Las últimas de las Filipinas